Sprzęt gastronomiczny

Wyposażenie restauracji składa się z urządzeń, sprzętów, akcesoriów i gadżetów z różnych dziedzin. Wyróżniamy kilka grup produktów – są to między innymi urządzenia chłodnicze i mroźnicze. Jakie konkretnie są najpopularniejsze i najbardziej praktyczne w lokalach gastronomicznych? Kilka propozycji znajdziecie poniżej.

Podstawowy sprzęt gastronomiczny do chłodzenia i mrożenia

Urządzenia służące do chłodzenia i mrożenia zarówno potraw, jak i pojedynczych produktów spożywczych są niezbędne do prawidłowego przechowywania żywności w niskich temperaturach. Wśród bogatego asortymentu są między innymi lady, szafa chłodnicza, bemary chłodnicze, regały, komory chłodnicze i mroźnicze, a także stoły, zamrażarki szokowe, witryny i nadstawki oraz zamrażarki skrzyniowe. Dodatkowo są to chłodziarki do napojów, kostkarki i konserwatory do lodów.

Lady chłodnicze

W gastronomii jednym z niezbędnych akcesoriów z zakresu wyposażenia są lady chłodnicze. Z powodzeniem służą one do eksponowania żywności za szybą wykonaną ze szkła hartowanego, w temperaturze do +7-10°C. Do wyboru są różne modele – między innymi z oświetleniem, szybą prostą lub giętą, obudową w wybranym kolorze, o różnych kształtach i dopasowanych wymiarach, z praktyczną przystawką do wydawania produktów – np. deserów – przez obsługę.

Szafa chłodnicza

Szafa chłodnicza lub mroźnicza to kolejny sprzęt przydatny w lokalu gastronomicznym. Profesjonalne szafy stanowią wyposażenie każdej restauracji, baru, cukierni czy też sklepu spożywczego. Często lodówki – nawet solidne modele – nie spełniają swojego zadania i potrzebne są sprzęty przeznaczone do profesjonalnych zastosowań – jak właśnie dobrej jakości szafa chłodnicza.

Regały chłodnicze

W profesjonalnych lokalach często niezbędne są także regały chłodnicze – to element wyposażenia restauracji, baru, innego lokalu gastronomicznego lub sklepu spożywczego. Ważne, aby znaleźć odpowiedni dla siebie model – można wybrać liczbę rzędów półek z regulowaną wysokością i regulacją pochylenia i urządzenia o różnych wymiarach. Poszczególne modele mają różną regulację temperatur, rodzaj oświetlenia, dodatkowe półki itd.

Lodówki skrzyniowe

Inny sprzęt gastronomiczny z grupy urządzeń do chłodzenia i mrożenia żywności to lodówki skrzyniowe wyposażone w witrynę chłodniczą. Stanowią one podstawę wyposażenia profesjonalnej kuchni, ale także sklepów spożywczych, służą do przechowywania i ekspozycji mrożonek i lodów. Ważne, aby były solidne, odporne na działanie korozji czy zarysowania. Mogą mieć różną moc oraz wymiary, bez problemu uda się dopasować konkretny model do potrzeb i wielkości lokalu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here