Nadzienia cukiernicze – jak powstają?

0
722

Wsady i nadzienia cukiernicze to elementy wyrobów cukierniczych, bez których żaden smakosz się nie obejdzie. Jednak tak naprawdę rzadko zastanawiamy się nad tym, jak one powstają, a widzimy je i czujemy na podniebieniu w wielu smakołykach – cukierkach, nadziewanych czekoladach, batonach, jak i wielu innych. Podzielimy nadzienia na te z dodatkiem owoców, jak i te bez nich, a następnie przyjrzymy się procesowi ich kreacji.

Nadzienia owocowe

Jak sama nazwa wskazuje, oparte są na owocach, a dokładniej ich przetworach – przecierach i koncentratach owocowych. Zawarte w nich są najczęściej niewielkie kawałki owoców, a one są niezwykle ważnym źródłem witamin. Jednak nie jemy słodkości ze względu na ich witaminową zawartość, a ze względu na smakowe doznania. Osiągany jest on często poprzez dodawanie odpowiednich ziół, aby sprawić, że smak danego produktu będzie niepowtarzalny.

Wsady i nadzienia owocowe można wykorzystać na zimno i na ciepło. Zajmijmy się na razie zastosowaniem na zimno – przydadzą się one jako:
masy owocowe do przekładania tortów,

  • nadzienia do bułek, rogali i pączków po wypieku,
  • masy do przekładania ciastek drobnych, kruchych i półkruchych.
    Jeśli chodzi o zastosowanie na ciepło, wsady sprawdzą się jako:
  • dodatek do ciast drożdżowych,
  • nadzienie do ciast francuskich – do środka i na wierzch,
  • do odpieku rantów, blatów.

Nadzienia bez dodatku owoców

Często są nazywane wsadami smakowymi, gdyż z racji braku owoców, można dopasować smak dokładnie tak, jak pragnie tego twórca. Producent wsadów i nadzienia Eurohansa oferuje setki różnych smaków i ich połączenia. Najpopularniejszymi w ich ofercie są produkty o smaku karmelowym, czekoladowym, a również whisky. Tworzą je w oparciu o zagęszczone mleko, wszelkie syropy, tłuszcz i cukier oraz, skoro wspomnieliśmy o whisky, alkohol – najczęściej pięcioprocentowy. Sama konsystencja wsadów jest dostosowywana do danej linii produkcyjnej. Może ona być płynna i ciągnąca się, jak i wyjątkowo gęsta. Nadzienia te są bardzo łatwym w produkcji, a zarazem atrakcyjnym i przepysznym dodatkiem do wielu różnych wypieków.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here