Dystrybucja nabiału – bezpieczeństwo procesu

0
200

Dystrybucja to proces, w którym towary dostarczane są od producenta do nabywcy. Produkty transportowane są z miejsca wytworzenia do miejsca konsumpcji. Pomiędzy producentem, a nabywcą występuje często pośrednik, który dostarcza klientom oczekiwane produkty, w odpowiednim czasie i miejscu. Szerszy asortyment zapewniony jest dzięki podziałowi z większych partii towarów na mniejsze i skompletowaniu zamówienie.

Produkty mleczarskie są bardzo popularne w śród konsumentów, nie tylko są smaczne, ale też wiele osób opiera swoją dietę na tego typu produktach. Masło, jogurty, sery, kefiry, czy desery mleczne, w kuchni polskiej są bardzo popularne i wykorzystywane w wielu daniach.

Jak powinna wyglądać dystrybucja nabiału?

Dystrybucja nabiału to odpowiedzialne zdanie, ze względu na to, że wyroby mleczarskie, należą do rynku żywności świeżej, w związku z czym wymagają szczególnej troski ze strony producentów, dystrybutorów i sprzedawców, w trakcie procesu dystrybucji. Produkt, te charakteryzują się krótkim czasem przydatności do spożycia, niekiedy nawet kilka dni. W związku z czym przechowywanie ich w nieodpowiednich warunkach, może stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka.

Konieczne jest więc, śledzenie poszczególnych partii produkcyjnych, proces ten określany jest angielskim terminem ”traceability”, nakładając obowiązek monitorowania przemieszczania się żywności, przez cały łańcuch od producentów, dystrybutorów świeżej żywność, oraz sprzedawców detalicznych wyrobów gotowych. Wdrożony system powinien w identyfikować produkty, za pomocą numerów seryjnych, aby można w szybki sposób zweryfikować produkty niebezpieczne, które zostały nabyte przeze dystrybutorów i sprzedawców.

Wyroby mleczarskie ze względu na swoje właściwości, muszą być transportowane w odpowiednio dostosowanych pojazdach, które zapewnią im podczas przewozu właściwą temperaturą, a także ochronią przed ewentualnym uszkodzeniami opakowań. Bezpieczeństwo świeżej żywności, zależy również od:

  • właściwego procesu magazynowania
  • ekspozycji

Należy unikać przechowywania wyrobów mleczarskich w miejscach narażonych na promienne słoneczne, ponieważ tracą w tedy swoje wartości odżywcze. Istotne jest również, aby produkty przechowywać w suchych i chłodnych miejscach, oraz przestrzegać terminów przydatności do spożycia, a jeśli już takie się pojawią należy usuwać przeterminowane produkty. Ze względu na to, niektóre hurtownie zajmują się tylko i wyłącznie dystrybucją nabiału, aby zachować wszelkie środki ostrożności za równo podczas magazynowania, jak i transportu

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here