Jak dobrze wyposażyć spiżarnię?

W pobliżu kuchni powinno znaleźć się miejsce na spiżarnię. Dzięki niej można w odpowiedni sposób przechowywać przetwory i zapasy żywności na zimę. Jednak by spiżarnia mogła spełniać dobrze swoje przeznaczenie musi być wyposażona w solidne regały.

Czemu w domu powinna znaleźć się spiżarnia?

Spiżarnia jest najlepszym miejscem do przechowywania przetworów i różnego rodzaju zapasów. Dysponując takim miejscem nie trzeba tych wszystkich rzeczy składować w kuchni lub piwnicy.

W nowych domach coraz częściej znajdują się miejsca mające pełnić funkcję spiżarni. Najlepiej już na poziomie planowania umieścić spiżarnię w pobliżu kuchni. We wnętrzu tego pomieszczenia powinna panować stała temperatura wynosząca od dwunastu do piętnastu stopni Celsjusza. Należy zadbać też o odpowiednią wentylację, jest to szczególnie ważne w pomieszczeniach pozbawionych okna.

Regał na przetwory

Spiżarnia zazwyczaj jest małym pomieszczeniem, dlatego tak ważne jest, aby dobrze zagospodarować każdy centymetr wolnej powierzchni. Nawet w niewielkiej spiżarni można przechowywać bardzo dużo zapasów, należy jednak w tym celu zainwestować w dobrej klasy regały metalowe.  

Pamiętajmy, że słoiki z przetworami nie należą do najlżejszych przedmiotów. Aby zmagazynować dużą ich ilość w bezpieczny sposób trzeba dysponować solidnymi regałami o dużej nośności.

Spiżarnia jest pomieszczeniem gospodarczym, z tego powodu znajdujące się tam meble mają spełniać przede wszystkim funkcję praktyczną a nie estetyczną. Jednak osoby przywiązujące dużą uwagę do wyglądu pomieszczenia mogą pomalować regały na dowolny kolor.

Dodatkowe wyposażenie spiżarni

Oprócz regałów w spiżarni przydadzą się również drewniane skrzynki, kosze oraz plastikowe pojemniki. Można w nich układać zapasy, co bardzo ułatwia segregowanie przechowywanych rzeczy. W utrzymaniu porządku bardzo pomagają etykiety, dzięki odpowiedniemu oznakowaniu od razu wiadomo, co się znajduje w każdym pudełku lub słoiku.

Ważnym elementem każdej spiżarni jest oświetlenie. Musi być odpowiednio intensywne by umożliwiało odnalezienie niezbędnych produktów spożywczych. W większości przypadków wystarczy zamontować mocne światło centralne jednak w większych spiżarniach konieczne może się okazać zamontowanie kilku dodatkowych punktów światła.

W przypadku wyższych pomieszczeń lepiej dysponować też drabiną. Znacznie ułatwia ona rozkładanie lub zdejmowanie słoików z przetworami na najwyższych półkach.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here